Preskočiť na obsah

Workshopy na Katedre financií

  • by

Katedra bankovníctva a investovania v spolupráci s Katedrou financií organizujú workshopy

 „ Analýza ekonomických perspektív Industry 4.0 z pohľadu vplyvu nehmotných aktív na rentabilitu a trhovú hodnotu priemyselných podnikov“, ktorý je jedným z  výstupov projektu VEGA č. 1/0673/21 Analýza ekonomických perspektív Industry 4.0 z pohľadu vplyvu nehmotných aktív na rentabilitu a trhovú hodnotu priemyselných podnikov pre rok 2022.

a

 „ Vzdelávanie k zelenému priemyslu 4.0“,  ktorý je jedným z  výstupov medzinárodného projektu č. 2 021-1-PL01-KA220-HED-000032229 Vzdelávanie k zelenému Priemyslu 4.0 – posilnenie potenciálu ľudských zdrojov dohoda

ktoré sa uskutočnia dňa 24.10.2023 o 9:00 hod. v  zasadačke na 2. poschodí

Anotácia k prvému projektu

Technologické zmeny a iniciatívy, akými je Industry 4.0, vytvárajú nové ekonomické perspektívy a možnosti pre ekonomiku krajiny.  V našom výskume chceme poskytnúť ucelený pohľad na tvorbu a využitie jednotlivých zložiek nehmotných aktív a podrobne analyzovať ich vplyv na rentabilitu a trhovú hodnotu priemyselných podnikov, ktoré sú práve najviac konfrontované s automatizáciou výroby ako aj výrobných procesov obsiahnutých iniciatívou Industry 4.0. Ich pochopenie umožní ucelene chápať regionálne a odvetvové špecifiká  determinantov ovplyvňujúcich podnikovú výkonnosť ako aj celkovú hodnotu priemyselných podnikov, čo výrazne napomáha tvorcom hospodárskych politík v racionálnom rozhodovaní o alokácií podporných prostriedkov v priemysle do inovácií a podpory znalostnej ekonomiky. Vykonaná analýza bude tvoriť bázu znalosti pre odbornú a akademickú verejnosť a umožní ďalší medzinárodný výskum v tejto oblasti.  

Anotácia k druhému projektu Cieľom projektu Vzdelávanie k ekologickému priemyslu 4.0 je posilniť potenciál ľudských zdrojov, zvýšiť kompetencie akademických pracovníkov v oblasti vzdelávania v oblasti ekologického priemyslu 4.0 a vytvoriť rámec pre začatie vzdelávania v odboroch súvisiacich s Priemyslom 4.0. . Hlavným výsledkom projektu je príprava vzdelávacích rámcov založených na výskume jednotlivých partnerov v odboroch súvisiacich s Industry 4.0 pre technické, ekonomické a postgraduálne štúdium. Realizácia projektu prispeje k zvýšeniu vedomostí, zručností a kompetencií študentov, absolventov a zamestnancov vysokých škôl v ekologickom Priemysle 4.0. V dôsledku toho sa zlepší situácia mladých ľudí na trhu práce. Projekt bude mať vplyv aj na zlepšenie situácie podnikov, pretože výsledkom budú správne pripravení zamestnanci – manažéri 4.0 a inžinieri 4.0 so znalosťami, zručnosťami a kompetenciami v oblasti digitálnej a ekologickej transformácie. Realizácia projektu prispeje predovšetkým k rozvoju konceptu ekologického Industry 4.0 a zvýšeniu významu inovatívnych, proekologických riešení v krajinách strednej a východnej Európy, teda v Poľsku a na Slovensku, ktoré sú v tejto oblasti v drvivej väčšine v štádiu tretej priemyselnej revolúcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *